Tip na cyklotrasu na Třeboňsku

Řadíte-li se mezi cyklisty, kteří dávají přednost rovinatému terénu, pak je pro vás vysněným místem pro cykloturistiku právě Třeboňsko. Na Třeboňsku na vás čeká hustá síť cyklostezek s pouhými náznaky kopců, vedoucích po hrázích rybníků i po kvalitních silnicích, kde auto potkáte jen zřídka. Vyzkoušet můžete třeba tento oblíbený zhruba 50 kilometrový oddychový okruh začínající ve městě Veselí nad Lužnicí.

Chystáte-li se na Třeboňsko a ještě nemáte ubytování, podívejte se na stránku Ubytování Třeboňsko, nebo rovnou na Ubytování Veselí nad Lužnicí, kde tato trasa začíná.

Průběh cyklotrasy

Začínáme ve Veselí nad Lužnicí mezi dvěma mosty odkud se vydáme směrem na Val po červené. Kousek za Veselím těsně před železničním mostem uhneme z červené doprava a podél trati pokračujeme do vesničky Vlkov nad Lužnicí. Tam se připojíme na žlutou trasu, po které pokračujeme podél hráze rybníka, než se schováme do stínů stromů na lesní cestě do vesnice Klec. Na dalším rozcestí opět opustíme žlutou trasu a zahneme doprava a mei rybníky Láska, Skutek, Dobrá vůle a Víra pokračujeme do Klece. Na konci vesnice přejedeme hlavní silnici a pokračujeme po červené k největšímu českému rybníku Rožmberku. Po pár kilometrech pojedeme okolo vesnice Lužnice a ta je také naším cílem, abychom se dostali na hrz rybníka z té správné strany. Opustíme tedy červenou a doprava míříme do vesnice, kde sledujeme značení, které nás dovede až na rybník Rožmberk. Zde si můžete přečíst zajímavé statistiky týkající se Rožmberku a všimněte si i značky, kde byla voda při povodních v roce 2002. Na druhé straně Rožmberka na nás vykukuje město Třeboň, kam se ale podívme při některém z dalších tipů na cyklovýlet po Třeboňsku. Po hrzi rybníka pokračujeme dubovou alejí po červené až k hájovně Smitka. Z ní po žluté pokračujeme asi 1,5 km než ostře zahneme na modrou a skrz lesy se vydáme do Novosedel nad Nežárkou.

V Novosedlech na nás čeká menší kopec, naštěstí stojíme na jeho správné straně a snadno sjedeme k zámku Jemčina. Po krátkém občerstvení se vrátíme k míjenému rozcestí a po silnici míříme 4km k Evženinu údolí po dlouhých rovinách uprostřed lesa, kde o auto nezavadíme. Kdo dáv přednost terénu, může pokračovat po žluté a dojede na stejné místo. Rybníku Dolní Vydýmač, kde se může doplnit energii v krásné restauraci uprostřed lesa. Naší další destinací na cestě bude Kařtejn, kde nám cestu lemují obrovské staré duby zpevňující hráze rybníků. Na rozcestí zahneme doleva a po modrém značení nás zanedlouho čeká jez Metel na řece Nežárce. Ani zde nechybí možnost občerstvení. Pokud ji nevyužijeme napojíme se na zelenou než dojeme do Hamru, kde můžeme posedět v oblíbené hospodě U Koloušků. Hamr je také poslední místo před návratem do Veselí, kam můžeme směrovat po silnici nebo po modré. A po příjemných 50 kilometrech v nohách, které zvládnou úplně všichni, přijíždíme do Veselí nad Lužnicí.


Štítky