Statistiky ubytování na SvětUbytování.cz za rok 2012

Podívali jsme se statistickým okem na poptávky ubytování, které byly v roce 2012 uskutečněny přes náš portál SvětUbytování.cz. V dnešním článku se zaměříme na globální údaje – průměrný počet  odbydlených nocí, průměrná doba od objednání do zahájení pobytu  a přehled počtu odbydlených a započatých rezervací po jednotlivých měsících. Příště provedeme srovnání našich turistických regionů.

Průměrný počet odbydlených nocí

Průměr počtu strávených nocí na jednu rezervaci je 2,5. Závislost rodělení počtu nocí podle dnů je na následujícím obrázku. Je vidět, že nejvíce hostů si rezervuje pobyt na 1 noc (hlavně ubytování ve větších městech – PrahaBrno atd.) Bylo to téměř 37 % všech poptávek. Počet týdenních pobytů, které trvaly týden a více bylo pouze 5%.  Co na to data z jiných zdrojů?  ČSÚ říká, že 60% tuzemských pobytů se uskuteční na 1-3 noci (data z roku 2010). Dle našich statistik z online rezervací je to 80%. Podle American Hotel & Lodging Association je zase  47% všech uskutečněných pobytů na 1 noc, 27% na 2 noci (to máme stejně), 26% na 3 a více nocí. 

 

 

Průměrná doba od objednání do zahájení pobytu

Zjistili jsme, že průměrná doba od objednání pobytu k příjezdu do hotelu byla pouze 8 dní (brán medián). Podrobné rozdělení je na obrázku níže.  Zajímavé je, že téměř čtvrtina lidí si rezervovala ubytování pouze 1-2 dny předem.  Na druhé straně stála  početná 10% skupina, která nenechala nic náhodě a rezervovala si pobyt více než dva měsíce dopředu (hlavně silvestrovské pobyty a nabitý první týden prázdnin).

 

Přehled počtu odbydlených a započatých rezervací po měsících

Na přehledu rezervací podle měsíců je vidět zimní sezóna, která vrcholila v únoru, a hlavní letní sezóna.  Hlavní sezóna probíhala v letních měsících a doznívala v září. Během těchto tří měsíců se uskutečnilo 65% všech pobytů.  Naopak nejméně zajímavé měsíce z pohledu ubytování byly listopad, prosinec a leden. V těchto měsících se uskutečnilo pouze 6% pobytů.


Štítky