Adventní trhy 2015

Využijte posledních prosincových víkendů k rozjímaní nad svařákem, punčem nebo se štólou v ruce. Přinášíme vám přehled adventních trhů v Evropě, které byste neměli minout a kam je to jen kousek!

Pokud se vám nechce během vašich předvánočních výletů řídit, podívejte se na nabídku adventních zájezdů za skvělé ceny zde, nebudete se tak muset strachovat o počet vypitých svařáků, ani ochutnaných klobás. Vždy dorazíte domu v pořádku a ještě se po cestě můžete pospat ;) 

Adventní, nebo také Vánoční, trhy mají zejména v Evropě velkou tradici. Trhy tradičně probíhají během posledních čtyř týdnů před Vánoci a jsou neodmyslitelně spjaty s obdobím adventu, pro mnoho lidí neoficiálně zahajují vánoční období. Původ mají ve středověku, v Německu a Rakousku, odkud se rozšířily do celého světa. Mezi první vánoční trhy patří Drážďanské trhy, které se konaly v roce 1434. Trhy ve městě Budyšín se konaly dokonce v roce 1384. Vídeňské trhy sahají až do roku 1294. Původně vánoční trhy sloužily k tomu, aby se lidé na začátku studeného období zásobili potravinami, teplým oblečením a dalšími potřebami nutnými pro přežití zimy.Taky cítíte potřebu se zásobit svařákem a vánočkou? 

Praha, Česká republika 

Je to tak, jeden z nejkrásnějších evropských adventních trhů máme u nás. Vánoční strom i adventní trhy na Staroměstském náměstí v Praze se každoročně umisťuje na předních příčkách světových žebříčků o nejhezčí strom, trhy, výzdobu, nabídku a tak dále. Atmosféra místu rozhodně nechybí a nabídka pití i jídel se v posledních letech velmi zlepšila. Je zde také připraven bohatý doprovodný, zejména hudební, program. Nově jsou k prodeji nabízeny ručně vyráběné dřevěné a slámové betlémy z Moravy. Nezapomeňte ochutnat tradiční vánoční dpbroty jako pečené kaštany, svařené víno nebo perníčky. 

Drážďany, Německo 

Trhy v Drážďanech jsou jedny z nejtradičnějších, a také nejstarších, konají se tu již od roku 1434. Hlavní z drážďanských trhů Striezelmarkt najdete na náměstí Altmarkt v centru. Kromě více než 250 stánků a rušného dění, oceníte hezký doprovodný program a nonstop fungující pohádkový hrad pro děti. Ochutnejte zde zejména tardiční štólu, pletenec a svařené víno. Ubytujte se v Drážďanech a užijte si tradiční saskou vánoční atmosféru.

Budapešť, Maďarsko 

Maďarský klenot je v posledních letech poměrně hojně vyhledáván turisty, přesto je zde pořád příjemná atmosféra. Trhy na náměstí Vörösmarty jsou velmi populární především díky pestrým doprovodným programům, jakými jsou vánoční koncerty, loutkové divadlo pro děti a ukázky lidové tvorby ve více než 100 dřevěných stáncích. Velkou zajímavostí je zde gigantický adventní kalendář na fasádě budovy Gerbeaud, na níž je vždy otevřeno nové okénko za doprovodu světelné a hudební show. Ubytování v Budapešti seženete již od 120 Kč na noc, neváhejte a vyrazte objevovat!

Vídeň, Rakousko 

Vánoční Vídeň je synonymum pro opravdovou romantiku. Nejznámější je asi vánoční trh před vídeňskou radnicí. Netradičně ozdobený je ale i celý přilehlý radniční park, kam láká zejména srdíčkový strom. Trh na náměstí Karlsplatz zase láká na různá vystoupení, trhy u zámku Belvedere či Schönbrunn zejména na lidová řemesla. Ve městě najdete mnohem více míst s vánočními stánky, ale tato místa rozhodně nevynechte. Nejen pro vánoční trhy, ale zejéma pro jejich krásu a historickou hodnotu. Laskominy zde také nechybí, ve Vídni jsou oblíbené pečené kaštany, brambory a punč. Ubytování ve Vídni začíná na 270 Kč za noc, většina hotelů nabízí velmi dobrou úroveň ubytování. 

Norimberk, Německo 

Neznámější trh v Norimberku Christkindlmarkt je 400 let starý a velmi populární. Najdete zde na 200 stánků, hned několik vánočních stromů a překrásnou vánoční výzdobu. Specialitou je zde kromě svařeného vína ohřátý vaječný koňak se šlehačkou, k jídlu pak norimberská klobása. Doprovodný program nabízí hudební vystoupení za dobrovolné vstupné a Kinderweihnacht, tedy dětské Vánoce, které potěší nejmenší návštěvníky zejména kolotočem nebo vláčkem. Ubytování v Norimberku najdete od 450 Kč na noc.

Krakov, Polsko 

Krakov je jedno z evropských měst, které si poslední roky získává zpět svoji slávu. Největší vánoční trhy najdete na Hlavním krakovském náměstí (Rynek Główny), který se na pár týdnů promění v tzv. Adventní městečko. V dřevěných stáncích pořídíte kvalitní polské výrobky ručně dělané místními umělci. Doprovodný program nabízí zejména tradiční polské koledy a ukázky lidových tanců. Každou hodinu pak můžete slyšet krakovského hejnala, který troubí z věže Mariánského chrámu. Krakov je také známý výrobou a výstavou tzv. krakovských szopek. Tyto barevné dřevěné „betlémy“ mohou být až dva metry vysoké a tři metry široké! Mezi místní speciality patří čaj s třešňovou vodkou nebo pitný med, k jídlu pak žebírka nebo bigos, tradiční zelný pokrmy, podobný boršči. Ubytování v Krakově seženete od 120 Kč na noc.