Andy Warhol v Brně

Mumraj námětů a děl legendy světového pop-artu Andyho Warhola je momentálně k vidění na Špilberku na výstavě V hloubi mé zahrady. Jmenuje se podle jeho rané série kreseb z roku 1956 In the Bottom of my Garden, v níž ztvárnil rozpustilé andílky barokních tvarů, jak tančí s vílami. V České republice mohou být spatřeni vůbec poprvé.  

Andyho Warhola jistě netřeba dlouze představovat. Z reklamního kreslíře, na přelomu 50. a 60. let velmi vyhledávaného tvůrce na poli reklamy, se vypracoval na vůdčí osobnost výtvarného směru POP – ART a stal se tak výtvarníkem, který změnil vizuální vzhled 20. století.

Výstava je bohatým průřezem třemi desetiletími Warholovy tvorby, kdy se postupně vypracoval na vůdčí osobnost pop-artu a legendu světového designu. Vedle méně známých prací jsou mezi nimi i Warholova legendární díla. Ta mimo jiné pocházejí z edice Sunday B. Morning – např. portréty Marilyn Monroe nebo konzervy polévek Campbell’s, nebo z edice Carnegie Museum of Art – např. Flowers nebo šest portrétů Warholových koček. Celkem jich měl 25 a všechny se pro jistotu jmenovaly Sam. Expozici doplňují i dobové plakáty Warholových výstav. 

Na konci samotné expozice je grafická dílna, kde si budou moci pomalovat Warholovu bustu nebo vybarvit omalovánky s motivy zmíněných andílků a víl. Kdo bude chtít, může své dílo na Špilberku ponechat – vystaví se na připravené zdi hned vedle Warhola.

Výstava je otevřena od úterý do neděle od 9 do 17 hodin. Základní plné vstupné činí 90,- Ubytování v Brně najdete zde


Štítky