Jičín - Město pohádky

Jubilejní 25. ročník festivalu Jičín - město pohádky začne již zítra, 9. září 2015 v 16:00. Akce již tradičně započne průvodem pohádkových postav, aby v čele s patronem pohádkového města Jiřím Lábusem převzali na Valdštejnově náměstí z rukou starosty klíč od města a tím symbolicky i vládu nad městem na dalších pět dní. 

Podtitul letošního ročníku "Ať žijí pohádky" chce připomenout smysl a vnitřní hodnotu pohádek i svět fantazie, který dětem otevírají, podpořit pohádky jakou součást života dětí i dospělých, propagovat živé vyprávění, předčítání i vlastní četbu pohádek. Zároveň bude festival podstou pohádkářům - autorům, ilustrátorům, ale i hercům. S mnohými z nich se pak návštěvníci mohou setkat v rámci programu. 

V duchu podtitulu je také připraven program festivalu. Středem dění bude Valdštějnovo náměstí, kde bude hlavním lákadlem kulisa hradu jehož "podhradí" bude žít řemeslnými a tvůrčími dílnami a plněním úkolů na motivy pohádek Erbena a Němcové. Pohádková zastavení pak zavedou děti například k perníkové chaloupce, strašidelný mlýn s vodníkem, dračí nádvoří s Bajajou i oblíbené zastavení u Večerníčka. 

Avšak ani na rodiče se zde nezapomíná. Maminky, tatínkové, ale i babičky či dědečkové mohou využít mnoha přednášek zaměřujících se na důležitost čtení v životě dítěte a roli rodiny v životě dítěte, nebo se zastavit na kávu v oblíbené Kavárně Potmě a vyzkoušet si, jaké to je, být nevidomým občanem. Festival také navázal několik zajímavých partnerství, například s Poštovním muzeem Praha. Nudit se určitě nebudete. 

Abyste si mohli vychutnat festival z plna hrdla, podívejte se na nabídku ubytování v Jičíně a okolí. Můžete se také z pohádkového města do lůna zdejší panenské přírody a najít ubytování v Českém ráji. Vezměte děti i sebe za pohádkovým dobrodružstvím!