Svatomartinské hody 2015

Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku, tzv. mladá vína. Aby mohlo být víno takto označeno, musí být předně vyrobeno ze správných odrůd, tedy Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké. K tomuto označení však vede ještě dlouhá cesta skrz komisi, která posuzuje vlastnosti vína, jako vzhled, vůni, chuť a celkový dojem z vína. Staňte se takovou komisí i vy a vyrazte na svatomartinský pobyt, kde si během příjemného odpočinku užijete hojnosti vína a svatomartinských pochoutek. Svatomartinské pobyty se slevou jsou velmi výhodnou volbou strávení tradičního svatomartinských slavností na různých místech České republiky. Neváhejte a prozkoumejte kategorii u nás na webu! 

Pokud si raději zajišťujete svoje cestování od začátku do konce sami, také pro vás máme několik tipů kam vyrazit a kde přenocovat. Tradičně se první svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Také řada restaurací přijala tradici svatomartinského vína za svou a každoročně připravuje svatomartinské menu. 

Kam jinam se vydat za oslavami vína než na Moravu, ačkoliv to zdaleka není jen místní špás, umí zde uctít víno jako málokde. V překrásném Lednicko-valtickém areálu se můžete 11. listopadu zúčastnit Slavnostního otvírání svatomartinských vín ve Vinařství pod Zámkem. Na náměstí ve Valticích se pak můžete připojit ke Svatomartinskému přípitku a Svatomartiským slavnostem, které budou od 18 hodin probíhat přímo na zámku Valtice. 14. listopadu se na valtickém zámku koná Svatomartinský ples za účasti několika hudebních skupin a interpretů, kterým bude vévodit Karel Gott. Najděte si ubytování ve Valticích a užijte si krás celého areálu.Ve dnech 11. - 14. listopadu zavítejte na Svatomartinské slavnosti do Brna. Tradičně slavnosti odstartují žehnáním svatomartinskému vínu v Katedrále sv. Petra a Pavla na Petrově, odtud se vydá průvod se sv. Martinem v čele přes město na náměstí Svobody. Zde otevřením první lahve svatomartinského vína a přípitkem odstartuje i košt svatomartinského vína. Ubytování v Brně vám zajistí dostatek prostoru na košt dostatečného množství vín pro vaše chuťové pohárky.

Svatomartinské hody propuknou také ve Slavkově u Brna 15. listopadu na zámku Slavkov - Austerlitz.  Zámecká jízda vyjede ze Staré pošty a přijede na slavkovský zámek v čele se zámeckým pánem, zde je pro návštěvníky připraveno mnoho akcí: výstavy, svatomartinské víno a jehoochutnávky, příjezd sv. Martina na bílém koni pod zámecký balkon a přivítání návštěvníků, představení jezdců a koní. Ubytování ve Slavkově je ideální volbou pro milovníky vína, kteří si chtějí slavnosti náležitě užít.

Dalším místem, kam vás na slavnosti pozveme je Kutná Hora. Nádherné město, kde se Svatomartinské hody uskuteční v týdnu od 11. do 17. listopadu. V unikátních prostorech Jezuitské koleje budete moci ochutnávat mladá česká vína, včetně vína kutnohorského. 15. listopadu zde ochutnáte i speciality a variace na tradiční Svatomartinskou husu. Připraven je i bohatý doprovodný program. Zúčastnit se zde také můžete Svatomartinského lampiónového průvodu, který se rozsvítí 11. listopadu v 17 hodin u kostela sv. Jakuba. Ubytování v Kutné Hoře nabízí spoustu alternativ a zbyde vám tak i dost času na prohlídku města a Katedrály. Svatomartinské posvícení vás bude čekat také na zámku Loučeň, a to ve dnech 14. - 15. listopadu. Oba víkendové dny si budete moci užívat husích hodů a svěžího svatomartinského vína. Hlavní roli v doprovodném programu budou hrát koně, mušketýři, rytíři, kejklíři a draví ptáci. Oblíbenou atrakcí minulých ročníků je pochod osvětlenou cestou zámeckého parku za svatomartinskými světýlky, takže lampiony s sebou, případně si je můžete zakoupit. Ubytovat se můžete například přímo v zámeckém hotelu Maxmilián

Užijte si letos svatomartinské slavnosti trochu jinak a vyrazte se za nimi podívat na nejrůznější místa v ČR.