Víkend 6.-7.2. 2016

Následující víkend se ponese ve znamení masopustu, kde najdete ty nejlepší masopustní akce? Poradíme vám. 

Masopust, tedy období od Tří králů do Popeleční středy, byl svátkem hodování.Obnovenou tradici lidové masopustní slavnosti provází typická pestrobarevná procesí masek, provázená pouličními divadelníky, kejklíři a muzikanty. A jelikož po veselici následuje půst, nesmí chybět bohatá hostina.

CC: volynevdolyne.cz

V sobotu 6. února můžete vyrazit na masopust do ZOO Děčín. Součástí zoologického masopustního veselí bude veselá muzika, tanečky, připomínka masopustních tradic, tradiční občerstvení a nebude chybět ani soutěž pro nejrychlejší koblihové jedlíky nebo soutěž O nejhezčí masopustní masku. Největší událostí je zde soutěž O nejchutnější masopustní koblihu, které se můžete zůčastnit i vy! Ubytování v Děčíně čeká na vás. Pokud se budete vyskytovat tento víkend v Praze, pak vyrazte na Masopust na Náplavce v sobotu od 8 do 14 hodin. Můžete se těšit na zimní opékání špekáčků na ohni a pro všechny děti do 15 let se bude konat masopustní karneval. Těšit se na vás budou i sedláci a prodejci, které můžete znát z Farmářského tržiště. V období od 6. do 9. února vyjeďte na masopust v Českém Krumlově. Čeká zde na vás masopustní průvod s tancovačkou, speciální program na Otáčivém hledišti i v Klášteře klarisek. Spojte masopustní veselí s výletem do krásného historického města, ubytování naleznete zde

O víkendu lze také vyrazit na masopust do mnoha dalších českých měst, kde jsou slavnosti spojené s lidovými tradicemi a vynikajícími místními dobrotami. Například se masopustní veselí koná v Hustopečích (Hustopečský masopust na Turhandlích), do Slavkova (Vepřové hody Slavkov), do Rožnova (Masopust 2016 v Rožnově), do Radnic (Radnický masopust) nebo například na Slezskoostravský hrad u Ostravy (Masopust na hradě). Ale to zdaleka není vše, masopust nabývá na oblibě a slavnosti se konají po celé republice. 

Pokud se budete o víkendu nacházet v Praze, pak vás kromě Náplavky pozveme ještě na Karlínský masopust a Letenský masopust. V Karlíně se můžete v sobotu od 13 do 18:30 těšit na velkolepý průvod s koňským povozem, bohatý pódiový program, nespočet aktivit pro děti a masopustní speciality. Průvod začne po symbolickém odemknutí masopustu v Kaizlových sadech. Na Letné si mezi 10 a 18 hodinou užijete bohatý program a tradiční občerstvení. Velká část akce se bude odehrávat v Národním zemědělském muzeu, které je partnerem akce. Zde bude na návštěvníky čekat divadlo pro děti, vystoupení chůdařů, bublinová show, kouzelník nebo úchvatná projekce na budovu muzea. O hudební část programu se ostarají tradiční masopustní muzikanti – akordeonisté, bubeník a flašinetář. Ubytování v Praze najdete zde

Nechcete se o víkendu přejídat? Vyrazte například do Galerie Harfa na Festival ledových soch. Letošní pátý ročník opět představí největší přehlídku ledových děl v České republice. Na střeše Galerie bude kromě soch připraven i doprovodný program pro děti. Můžete také hlasovat v soutěži o nejkrásnější ledovou sochu. Spojte víkendové nákupy s trochou ledové kultury!