Vinobraní – ideální příležitost k návštěvě Znojma

Nadcházející víkend je ve znamení vinobraní. Po celé republice se konají slavnosti sklizně vinné révy a víno bude připraveno pro všechny, kteří budou chtít ochutnat. Kam se ale vypravit? Jako ideální volba se jeví Znojmo, kterému se přezdívá „město s přívlastkem“. Kromě vinobraní nabízí i mnohé jiné turistické cíle, kdo nemá rád davy, tak se odtud může snadno dostat třeba do národního parku Podyjí.

Královské město Znojmo letos slaví 790 let od svého založení Přemyslem Otakarem I. K příležitosti tohoto výročí je připraven celoroční program. Každý měsíc roku 2016 je zasvěcen jednomu století, které se zapsalo do historie Znojma a toto století si připomíná vybranou akcí pro návštěvníky či obyvatele města. Březen byl kupříkladu věnován 11. století a stavbě znojemské rotundy, srpen se vrátil do 16. století a oslavovaly se znojemské okurky. Za vrchol oslav výročí města je považováno Znojemské historické vinobraní, které proběhne 17. – 18. 9., ale akce pro turisty budou probíhat i poté.

Znojmo a okolí je známým vinařským krajem, ale toto královské město není jen o víně. Proto kdo nestihne navštívit město nadcházející víkend o vinobraní, nemusí věšet hlavu. Už na 24. 9. je naplánovaná další akce pro veřejnost a to speciální komentované prohlídky Pověsti z podzemí.

Město Znojmo leží na východním cípu národního parku Podyjí a je tak skvělým východiskem pro pěší nebo cyklistické výlety do tohoto nejmenšího národního parku Česka. Není třeba se bát náročnosti turistických cest, většinou se vinou kolem řeky Dyje a případná stoupání do kopců nejsou nijak náročná.

Vinice jižní Moravy

 

Ubytování je možné sehnat přímo ve Znojmě a to v samém historickém jádru města, ale ubytovací kapacity jsou samozřejmě i v lokalitách dále od centra a to jak hotely, tak rodinné penziony různých kategorií. Ideální doba k návštěvě tohoto královského města právě nastala, tak proč toho nevyužít.


Štítky