Výběr akcí na víkend 5. - 6. 12. 2015

Máme pro vás výběr akcí na tento víkend. Tentokrát se přeneseme lehce do "století páry" a nabídneme vám již adventní a hlavně mikulášské akce, které jsou v plném proudu!

Mikulášské jízdy v Praze (5. - 6. 12., Praha) O mikulášském víkendu se budou v Praze konat tradiční jízdy parního vlaku s Mikulášem, čertem i andělem. Parní vlak bude po oba dny vyjíždět z nádraží Praha - Smíchov a projede postupně několik tras po pražských tratích, mimo jiné k hradu Karlštejn. V čele parního vlaku pojede lokomotiva řady 475.179 (Šlechtična). Na sobotu je připravena i večerní jízda parního vlaku noční osvětlenou Prahou a také po Pražském Semmeringu obohacená ohňostrojem na nádraží Praha-Zličín. Mezi pražským hlavním a smíchovským nádraží (včetně zastávky Na Knížecí) bude pendlovat Cyklohráček. V parních vlacích i v Cyklohráčku bude procházet Mikuláš se svou družinou. Všechny hodné děti dostanou od Mikuláše malý dárek. Pro ty zlobivé má čert připraveno uhlí z lokomotivy. Zde najdete informace o jízdném i trasách vlaků. 

Čertovské jízdy na Kolínské řepařské drážce (5. - 6. 12., Kolín) Další jízdu parním vláčkem si můžete vyzkoušet na úzkorozchodné drážce u Sendražic. Bude připravena nadílka pro děti, vynikající řepánky, dekorativní perníčky, teplé nápoje, občerstvení a vytápěné vagóny. Samozřejmě přijde i Mikuláš a čerti! 

Knížecí advent na Křivoklátě (5. - 13. 12., Křivoklát) Tradiční vánoční jarmark s lidovou zábavou v duchu adventního času na hradě Křivoklát se uskuteční o dvou adventních víkendech vždy od 10  do 17 hodin. Chybět nebude ani Mikulášská nadílka, která proběhne 5. prosince od 14:15. 12. prosince se také sem můžete svézt historickým vlakem taženým parní lokomotivou. Pro dětské návštěvníky jsou zde připraveny Adventní dílny a ve věži Huderce na ně čeká Ježíškova hradní poštovna a řetěz splněných přání. Vydejte se za dobrodružstvím! 

Výstava betlémů na Slezskoostravském hradě (5. 12. - 5. 1., Ostrava) Již tento víkend začíná na Slezskoostravském hradě již 15. ročník tradiční Výstavy betlémů, který se uskuteční v hradní galerii. Výstava bude prezentovat množství unikátních historických i současných betlémů z řad profesionálních a amatérských autorů. K vidění budou betlémy vyrobené z nejrůznějších materiálů - ze dřeva, perníků, šustí, keramiky, krajky i skla. 

Mikuláš na Zahradách (5. - 6. 12., Praha)  O tomto víkendu budou Zahrady pod Pražským hradem přístupné v mimořádné otevírací době. Otevírací doba bude od 11.00 do 17.00 hodin při konání akce. Jedná se o jednu z mimořádných událostí tohoto roku s možností ochutnávky moštu a vína nejen z naší zahradní sklizně, ale i svařeného vína k zahřátí. Pro děti se budou konat ukázky šermu a dobových bojových umění. Návštěvníkům se nabídne pohled na pražské střechy a neopakovatelné panorama Prahy v předvánoční atmosféře. 

Rohaté prohlídky v Pivovaru Velké Popovice (5. 12., Velké Popovice) Přijeďte v sobotu do Pivovaru Velké Popovice. Čekají na vás speciální Rohaté prohlídky: dozvíte se o tradici pivovarského kozla jménem Olda, budete soutěžit o pivní mince a vyhrávat originální Rohaté ceny a pivo Velkopopovický Kozel. Prohlídky půjdou každou hodinu. Ochutnat budete moci také limitovanou várku Kozla Černého nefiltrovaného! V Návštěvnickém centru pivovaru se budou péct perníčky, zdobit Velkopopovický Betlém a samozřejmě ochutnávat.